Tags

, , , , , ,

 

 

Muziek is emotie. ‘Heroes’ is hier het beste voorbeeld van. Twee geliefden die door omstandigheden eigenlijk niet samen kunnen zijn. Het zijn de ingrediënten voor vele films en songteksten. David Bowie heeft er een exceptioneel drie sterren gerecht van weten te maken.

De inspiratie  voor de tekst van het nummer haalde hij uit een intiem moment tussen twee geliefden, een schril contrast met het harde beton van de Berlijnse muur waar ze tegenaan stonden. Hij aanschouwde het vanuit de studio waar op dat moment zijn nieuwe album werd opgenomen. Vele jaren later biechtte Bowie op dat één van de geliefden die hij daar die dag zag zijn toenmalig producer was, maar dat toentertijd niet kon en mocht vertellen.

En alsof het verhaal achter het nummer op zichzelf al niet mooi genoeg is wordt dit wel onderstreept door de muziek. De prachtige muzikale opbouw tot het einde waar de waanzin van de ‘ik’-persoon van het nummer eens onderschreven wordt door de emotie in Bowie’s stem en de wall-of-sound die dit met zich mee brengt. Deze combinatie zorgt bij elke luisterbeurt weer voor een kippenvel moment en dat dit voor mij het mooiste nummer ooit is.

Stephan Wegman

 

Advertenties